Nieuwsbrief 2017-01

/sites/default/files/nieuwsbrief%202017.01.pdf

 

Sponsor volleybalclub Lindemans AALST

Profit & Tax is trotse sponsor van volleybalclub Lindemans AALST. De vroegere club Asse-Lennik is naar onze stad gekomen en speelt in de gloednieuwe sporthal Schotte op amper 2 km van ons kantoor. Voor wie graag een match wil meemaken: we hebben een ticket beschikaar voor de Europese thuiswedstrijd tegen Hapoel Yoav KFAR SABA op 18 januari 2017.

 

Eerst aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en daarna pas starten met werken

Dat wordt dus de nieuwe regel voor wie een zelfstandige activiteit wil starten. Bij controles komt het regelmatig voor dat personen die op een overtreding worden betrapt, beweren dat ze hun zelfstandige activiteit die dag zelf zijn gestart en zich ook die dag nog als zelfstandige bij een sociale verzekeringskas wilden aansluiten.

Om ervoor te zorgen dat dat soort smoesjes, die de inspecteur machteloos maken, in de toekomst niet meer kunnen worden gebruikt, zal de wetgever in de Programmawet van 23 december 2009 de woorden "op de dag van de aanvang" vervangen door "voor de aanvang". (meer info: http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/1875/54K1875001.pdf)

 

Moeten privé-facturen bijgehouden worden?

Deze vraag wordt ons vaak voorgelegd. We hebben het hier niet over speciale documenten zoals de aankoopfactuur van een (privé-)wagen, de notariële akte van aankoop van een woning, diploma’s, … Voor gewone privé-aankopen bent u niet verplicht om de facturen of tickets bij te houden. Maar soms kan dat wel nuttig zijn om het argwaan van een belastingcontroleur weg te nemen. Een klassiek voorbeeld is de aankoop van wijnen als geschenk. Vele controleurs vermoeden nogal snel dat het gaat om wijnen die in de kelder bewaard van de zogezegde schenker bewaard worden voor eigen consumptie. Als u dan een privé-factuur kan voorleggen waarop ook aankoop van wijn staat dan pleit dat duidelijk in uw voordeel en is die discussie ook weer van de baan.

 

Zich zijn vennootschap laten ontfutselen: hoe zich ertegen beschermen

Misschien hebt u er al van gehoord: er zijn gevallen meegemaakt van vennoten die op een dag merkten dat hun vennootschap hen was ontfutseld door schurken zonder dat ze het wisten. Dit alles omdat men in het Staatsblad wijzigingen in de samenstelling van de bedrijfsleiders kan laten publiceren zonder enige verificatie door het ministerie van Justitie. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals de ontvreemding van vennootschapsgoederen of misbruik van de vennootschap voor frauduleuze of criminele verrichtingen.

Het was wachten op een privé-initiatief om een oplossing te vinden voor deze situatie.Het volstaat om uw vennootschap in te schrijven op http://www.wettelijke-publicaties.be/. U moet het ondernemingsnummer van uw vennootschap invoeren, de naam (die u automatisch wordt voorgesteld) en uw e-mailadres.

De website geeft aan dat uw registratieverzoek wordt behandeld. U ontvangt een e-mailbericht met een link voor de bevestiging van uw e-mailadres.

Eens u op die link hebt geklikt, ontvangt u een e-mailbericht telkens als uw bedrijfsnaam in de bijlagen bij het Belgisch Staatsblad verschijnt.

Deze dienst is een absolute aanrader. U Schrijf zich best na het lezen van dit artikel meteen in.

 

2017: een nieuw jaar en onze beste wensen

 

 

 

DISCLAIMER
Onze nieuwsbrieven geven een stand van zaken weer en zijn louter informatief. Deze informatie mag niet als juridisch of fiscaal advies of advies van om het even welke aard worden beschouwd.
Behoedzaamheid is aangewezen bij de interpretatie en de toepassing van de verstrekte informatie, onder meer vanwege de frequente wijziging van de juridische en fiscale wetgeving in deze materie.
 
 
 
Samenvatting: 
Volleybalclub Lindemans, eerst aansluiten bij sociaal verzekeringsfonds, privé-facturen, vennootschap laten ontfutselen,