Nieuwsbrief 2017-07

/sites/default/files/nieuwsbrief%202017.07.pdf

Hervorming vennootschapsbelasting

We hebben het er sinds eind vorig jaar al met enkele klanten over gehad: er zijn plannen om de vennootschapsbelasting grondig te hervormen. Het tarief zou omlaag moeten om concurrentieel te kunnen blijven met de omliggende landen. Maar gezien de budgettaire ruimte in België zullen er heel wat minder leuke aanpassingen zijn. Op onze Facebook pagina (https://www.facebook.com/profit.tax.belgium/) vindt u een foto van het bord waar we alles verzameld hebben uit gesprekken en persberichten.

Tijdens de begrotingsbesprekingen is de hervorming op de lange baan geschoven maar de regering wil er toch opnieuw werk van maken. Tegen 31 juli 2017 zou er een akkoord moeten komen. Verrassend is dat er voor de belastingverlaging voorrang gegeven wordt aan KMO’s. De reden waarom is vrij duidelijk: dit zal minder geld kosten dan een zelfde verlaging voor grotere bedrijven. Het belooft in elk geval een spannende maand te worden met veel gekibbel in de regering.

Aangifte personebelasting - Juridische constructie

Voor wie de aangifte personenbelasting al even niet meer bekeken heeft: op de laatste pagina van deel 1 wordt gevraagd om de ‘juridische constructies’ op te geven. De wettelijke omschrijving van een juridische constructie is heel technisch maar Belgische vennootschappen en burgerlijke maatschappen vallen er zeker niet onder. Indien u twijfelt dan vult u dit best voor alle zekerheid in (of geef het ons door als wij u voor indiening van uw aangifte personenbelasting zorgen): de geldboete is 6.250,00 EUR per constructie en per jaar!

De verhuur van een gemeubeld kantoor

Wanneer u een kantoorruimte verhuurt aan uw vennootschap, moet u altijd nakijken of er geen ‘huurherkwalificatie’ van toepassing is. Bij een gemeubeld kantoor is dit niet het geval op het deel van de huurprijs voor de meubels. Het is echter wel sterk aan te raden om de huur van die meubels marktconform te houden, anders riskeert u dat de aftrek in de vennootschap voor een deel verworpen wordt wegens overdreven huur. Die marktconforme prijs is jammer genoeg moeilijk te bepalen en meestal vrij laag.

Praktischer is het om de ‘40/60-regel’ toe te passen. Die komt erop neer dat 40% van de globale huur beschouwd wordt als de huur van de meubels. Die 40% wordt in de personenbelasting belast onder roerende goederen en u mag er nog eens 50% forfaitaire kosten van aftrekken. Let wel op dat dit alleen maar kan wanneer de meubels privé aangekocht werden en niet door de vennootschap.

Yuki-event

Voor alle geïnteresseerden:  komt op 23 /08/2017 in Aalst hun vernieuwende manier voorstellen om de administratie van uw onderneming eenvoudiger te organiseren, sneller bij te werken en makkelijker te raadplegen. Sommige klanten maken er al gebruik van en ook zij zijn welkom want er zullen zeker enkele zaken aan bod komen die nog weinig gebruikt worden en wel nuttig zijn. Een officiële uitnodiging zal  later deze maand volgen en voor de eerste 5 inschrijvingen hebben we een mooie picknick rugzak als geschenk.

 

 

 

DISCLAIMER
Onze nieuwsbrieven geven een stand van zaken weer en zijn louter informatief. Deze informatie mag niet als juridisch of fiscaal advies of advies van om het even welke aard worden beschouwd.
Behoedzaamheid is aangewezen bij de interpretatie en de toepassing van de verstrekte informatie, onder meer vanwege de frequente wijziging van de juridische en fiscale wetgeving in deze materie.
Samenvatting: 
Hervorming vennootschapsbelasting, Aangifte personenbelasting - juridische constructie, De verhuur van een gemeubeld kantoor, Yuki-event